Consultatii online de skincare in Romania
Pentru Noutăți și Sfaturi despre Frumusețe, Sănătate și altele, înscrie-te aici:
CurrentBody Skin x Wayne Goss The LED Essentials
MEDIK8 Crystal Retinal 6 Serum 30ml
Cerave Cream-to-Foam Cremă de curățare 236ml
AllSkin Med C Light Anti-Ox Moisturising Gel 30ml
Neostrata Correct Microderabraziune cu acid glicolic 75gr
Skin Philosophy Cleanse Off 1pad
LIFT dispozitiv pentru lifting Skin Philosophy
The Ordinary Ascorbyl Tetraisopalmitate Solution 20% in Vitamin F 30ml
The Inkey List PHA toner 100ml
Medik8 Press and Glow Tonic 200ml
Medik8 Crystal Retinal 1 Serum 30ml
The Ordinary Acid Lactic 10% + Acid Hialuronic 30 ml

Răceală sau Gripă? Diferență și tratament.

Acum este sezonul când majoritatea dintre noi suntem afectați de Răceală sau Gripă. Și tot majoritatea dintre noi nu facem diferența dintre aceste două tipuri de viroze. Neștiind care este diferența, nu luăm tratamentul adecvat și ne prelungim suferința. De foarte multe ori, această problemă duce la complicații mult mai urâte și chiar ne pune viața în pericol, în special la copii și vârstnici.

Hai să vezi care este diferența și care sunt recomandările de produse în cele două cazuri, răceală sau gripă. După ce citești acest articol, te rog distribuie-l ca să afle și prietenii tăi, să se poată trata corespunzător.


Trebuie să precizez că multe persoane din domeniul medical și farmaceutic nu fac diferența dintre cele două afecțiuni. În plus, majoritatea medicilor de familie recomandă antibiotice deși nu întotdeauna e nevoie. Îți recomand să nu folosești antibiotice dacă nu ai o infecție conform cu rezultatele de laborator. Consumul antibioticelor în răceală sau gripă, îți pot influența negativ imunitatea și organismul se va reface mai greu. Deci, îți faci rău cu mâna ta. Totuși, când ai o infecție, medicul de familie te va îndruma spre un medic specialist pentru o medicație adecvată.

 

raceală sau gripă diferenta tratament DeboraTentis Theraflu Coldrex Tantum verde Fervex Parasinus Ibusinus

Diferența dintre răceală și gripă

Simptomele majoritare celor două afecțiuni seamănă foarte mult dar sunt câteva simptome după care le putem diferenția ușor, chiar de la început. Simptome comune sunt dureri de gât, nas înfundat, strănut sau tuse. Diferența dintre tuse seacă și tuse productivă am descris-o aici.

Răceala

Răceala este o afecțiune mai puțin agresivă și cu o durată mai scurtă de disconfort. Poate include dureri de gât, tuse, strănut. Dar simptomele specifice sunt starea de moleșeală și sunt urmate de dureri de cap și/sau dureri de gât. De obicei sunt prezente secreții nazale și/sau tuse cu secreții (tuse productivă). Febră ușoară poate fi prezentă în cazul răcelii, dar cedează repede la tratament.

Răceala poate dura între 5 zile și 2 săptămâni, iar unele persoane pot face complicații respiratorii dacă nu se tratează de la primele simptome, boala agravându-se treptat. Copiii, persoanele vârstnice și persoanele cu imunitate scăzută ar trebui să consulte medicul pentru un tratament adecvat.



Gripa

Gripa este o afecțiune mai agresivă, mult mai supărătoare decât răceala și durează mai multe zile. Gripa o recunoaștem după febră foarte mare chiar de la debutul bolii, de obicei ajunge la 39-40 grade Celsius. Dureri musculare, frisoane și stare pronunțată de oboseală sunt alte simptome care le diferențiază, împreună cu strănuturi, ochi care curg, dureri de cap, dureri în zona ochilor și tuse seacă. În cazul gripei episodul de febră poate să dureze între 3-5 zile iar starea pacientului este foarte alterată. Stări de greață sau chiar vomă sunt prezente în cazul gripei.

În cazul gripei, starea de slăbiciune și oboseală se instalează brusc, împreună cu febră mare, dureri musculare, durere de cap și/sau dureri osoase. Sunt persoane care au toate simptomele, inclusiv dureri de cap, greață, dureri de gât și tuse, dar alte persoane au doar febră mare și senzație de slăbiciune.



Când să mergi la farmacie sau la medic?

Dacă apare usturimea în gât, dificultăți de înghițire, febră peste 39 grade Celsius, dureri puternice la nivelul frunții (sinusuri), dureri în zona pieptului (pulmonare) poate fi vorba de o infecție și îți recomand să mergi de urgență la medic. Copiii, persoanele vârstnice, persoanele cu afecțiuni respiratorii sau cele cu imunitate scăzută, trebuie să fie văzute de un medic.

Celelalte persoane adulte sau adolescenții și când starea nu include aceste simptome localizate menționate mai sus, pot cere recomandarea farmacistului. Totdeauna trebuie să specificați farmacistului dacă suferiți de Hipertensiune arterială, tensiune intraoculară sau glaucom sau orice alt tratament mai folosiți.

raceală sau gripă diferenta tratament DeboraTentis Theraflu Coldrex Tantum verde Fervex Parasinus Ibusinus

Tratament pentru răceală și gripă

În funcție de simptome vom stabili dacă este răceală sau gripă. Apoi farmacistul va stabili produsele necesare conform simptomelor pacientului și afecțiunilor pe care le are pe lângă răceală sau gripă. Astfel voi prezenta mai jos câteva variante de recomandări, dar nu trebuie să ne oprim la acestea. Totdeauna trebuie consultat farmacistul sau medicul înainte de a urma un tratament pentru răceală sau gripă, dacă simptomele includ tuse supărătoare, secreții nazale colorate, dureri intense de gât.

 

Răceală – pentru simptome care includ:

  • dureri de gât, nas infundat, dacă pacientul nu suferă de  hipertensiune arterială, hipertensiune oculară sau vertij. Poate folosi un produs dintre următoarele: Parasinus, Nurofen Răceală și Gripă, Ibusinus, Revigrip Sinus, Antinevralgic Sinus, câte o tabletă la 8 ore = 3x1tb/zi. Sau dacă preferă pliculețe, poate folosi Theraflu Sinus sau Coldrex Max Grip câte un plic la 12 ore = 2x1pl/zi, sau TantumGrip 3x1plic/zi.
  • nas infundat, tuse seacă fără secreții și stare de răceală – se poate recomanda BiofluPlus tablete, câte 1 tabletă la 12 ore (2x1tb/zi) sau câte o tabletă la 8 ore (3x1tb/zi) dacă pacientul are peste 70Kg.
  • nas care curge, strănut și stare de răceală, fără tuse – se recomandă Theraflu Extra 2x1plic/zi, Fervex sau Faringo HotDrink 3x1plic/zi.
  • nas infundat, tuse cu secreții, stare de răceală – Theraflu Max Răceală și Tuse tablete 3-4tablete/zi, Theraflu Max Răceală și Tuse plicuri sau Revigrip Max plicuri 2x1plic/zi, la 12 ore.



Gripă – pentru simptome care includ:

  • febră mare, dureri musculare, frisoane, slăbiciune, cu/fără strănut, cu/fără dureri de gât, fără tuse, fără nas infundat – Nurofen Forte, Paduden Forte sau Mig400 o tabletă la 8 ore, iar alternativ la 4 ore câte o tabletă de Paracetamol. Dacă febra crește mai repede sau nu cedează la această schemă, se poate folosi câte o tabletă de Algocalmin (se eliberează pe rețetă). Theraflu Extra, Fervex, Faringo HotDrink se poate folosi în locul Paracetamolului simplu dacă sunt prezente stările de strănut și ochi care curg, iar persoana are peste 60 kg. Se va folosi maxim 3 tablete Nurofen Forte și maxim 2 plicuri de Theraflu Extra/Fervex/Faringo HotDrink în 24 ore.
  • febră mare, dureri musculare, frisoane, slăbiciune, nas înfundat, cu/fără strănut, fără tuse – Nurofen Răceală și Gripă sau Ibusinus 3×2 tablete/zi și alternativ Paracetamol sau Fervex/Faringo HotDrink la 4 ore față de Nurofen Răceală și Gripă. Sau o altă variantă este Parasinus 3×2 tablete/zi și alternativ Nurofen Forte/Paduden Forte la 4 ore distanță de Parasinus.
  • febră, dureri musculare, frisoane, slăbiciune, nas înfundat, tuse cu secreții – Nurofen Răceală și Gripă sau Ibusinus 3×2 tablete/zi, alternativ cu Paracetamol la 4 ore, și se asociază ACC 200mg capsule 3×1 cps/zi sau ACC 600 efervescente 1 tabletă/zi. O altă variantă ar fi Theraflu Max plicuri sau Revigrip Max plicuri 2×1 plic/zi asociat cu Nurofen Forte sau Paduden Forte 3×1 tb/zi. O altă variantă ar fi Coldrex Max Grip 2×1 plic/zi asociat cu Nurofen Forte sau Paduden Forte 3×1 tb/zi și ACC 200mg 3×1 tb/zi sau ACC 600 1tb/zi. Iar varianta cea mai simplă ar fi Theraflu Max Răceală și Tuse tablete 3×1 tb/zi asociat cu Nurofen Forte sau Paduden Forte alternativ la 4 ore față de Theraflu Max.

raceală sau gripă diferenta tratament DeboraTentis Theraflu Coldrex Tantum verde Fervex Parasinus Ibusinus

Răceală sau Gripă + simptome asociate

  • simptomele de mai sus + dureri de gât, nas înfundat – se asociază tablete de supt sau spray pentru gât și/sau picături sau spray pentru nas infundat. Strepsils Intensiv sau Faringo Intensiv pentru dureri pronunțate de gât sau gât iritat, Trachisan pentru gât cu usturime sau tuse cu secreții, Tantum Verde, Hexoraletten în dureri de gât normale și pentru prevenirea inflamației sau înfecției la nivelul gâtului. Strepsils Mentol, Tantum Verde mentă sau Faringo Intensiv ajută la desfundarea nasului datorită conținutului de mentol.
  • oricare dintre simptomele de mai sus – se asociază produse pentru creșterea imunității. Produse cu vitamina C, propolis, echinaceea, cătină, zinc sau combinații dintre acestea.
  • oricare dintre simptomele de mai sus + infecții la nivelul gâtului, pulmonare sau sinusale – este necesară prezentarea la medic pentru prescrierea de antibiotice adevate.



Pentru pacienții cu hipertensiune arterială, glaucom, vertij, diverse afecțiunii ale inimii sau ochilor, se recomandă să folosească doar Paracetamol simplu, Fervex, Faringo HotDrink și asociat cu Nurofen 200mg sau Paduden Rapid 200mg. Ca și produse pentru desfundat nasul se poate folosi spray DuoNazal sau apă de mare. Ca și tablete de supt, pot folosi oricare, în funcție de nevoie.

Pentru pacienții cu diabet zaharat se recomandă doar tratamentul cu tablete, plicurile având zahăr adăugat. În funcție de ce alte afecțiuni mai suferă pacientul și de simptomele pe care le prezintă se aleg produsele adecvate. Ca și tablete de supt se va recomanda Strepsils fără zahăr sau Dolo-Angin fără zahăr.

Femeile însărcinate vor apela de urgență la medicul specialist ginecolog. Până ajung la medic pot folosi Oscilococcinum 2-3 flaconașe/zi, în funcție de gravitatea bolii. Medicul va decide dacă graviduța poate folosi vreun tratament. Mămicile care alăptează vor cere recomandări farmacistului înainte de a lua orice tratament. Pentru creșterea imunității, poate folosi Oscilococcinum și vitamina C.



Întreabă farmacistul despre tratamentul pentru Răceală sau Gripă

Înainte de a cumpăra și folosi oricare dintre produsele menționate mai sus, te rog să ceri sfatul farmacistului sau medicului. Nu uita să-i spui toate simptomele pe care le ai și ce tratament mai folosești. Te rog să distribui acest articol mai departe pentru a-ți ajuta prietenii să facă diferența dintre Răceală și Gripă.

Te-a ajutat acest articol? Suferi de răceală sau de gripă?

 

Alte articole asociate:

Multă sănătate!



Scrie-mi mai jos părerea ta sau orice întrebare, și îți voi răspunde cu drag! Pentru a fi la zi cu tot ce postez, urmărește-mă pe Instagram, Bloglovin, Facebook, Pinterest, și pe Youtube. Pentru cele mai bune informații, abonează-te aici:
Ți-a plăcut articolul? Poți susține acest blog printr-o mică donație, cât costul unei cafele.
 De reținut! Înainte de a începe un tratament medicamentos sau cosmetic consultă un specialist pe domeniul respectiv. Textul este pur informativ, citirea și utilizarea informațiilor de pe acest blog se fac pe proprie răspundere și nu garantează vreun anume rezultat. Textul și imaginile sunt protejate de drepturi de autor și este strict interzisă reproducerea sau folosirea lor sub orice formă.

Looking for Something?