Tuse seacă sau tuse productivă | sfatul farmacistului

Tuse seacă sau tuse productivă | sfatul farmacistului

 

Una dintre cele mai întâlnite dileme în acest sezon este diferențierea dintre tuse seacă sau tuse productivă și din acest motiv m-am decis să scriu acest articol cu păreri și cu un sfat simplu pentru a diferenția cele două tipuri de tuse.Educarea majorității pacienților dintr-o anumită zonă depinde mult de medicul de familie și farmacistul din zonă. În urmă cu un an m-am mutat din Oradea în Zalău și dacă ultimul an petrecut în Bihor am lucrat într-o farmacie cu mulți pacienți dintr-o comună mare și acum lucrez la o farmacie dintr-un cartier mare de oraș, pot să observ foarte bine diferența de cunoaștere a pacienților pentru simptome și medicamente și trebuie să recunosc cu părere de rău, că o mare parte din pacienții acestui cartier de oraș sunt mai slab educați medical decât pacienții din comuna din Bihor.

La început nu am înțeles de unde vine această lipsă de cunoaștere a pacienților din acest cartier din oraș, dar după câteva săptămâni am realizat că medicul și farmacistul din zonă (persoane foarte învârstă) nu explicau pacienților boala, cauzele sau tratamentul, iar în cazul nostru, care este diferența dintre cele două tipuri de tuse, spre exemplu. Pacienții nu au fost educați prin explicații practice și pe înțelesul lor, și având încredere în cele două doamne învârstă (medic și farmacist), pacienții nu s-au mai documentat din altă parte.

Cum fac diferența între tuse seacă sau tuse productivă

Deși încerc să explic tuturor pacienților mei care este diferența dintre cele două tipuri de tuse, zilnic întâlnesc persoane noi care nu pot să facă diferența și unele persoane vin fixate pe tuse seacă și indiferent ce le întreb, îmi răspund că au tuse seacă.

Cea mai întâlnită exprimare greșită se referă la tusea seacă și după ce le cer explicații pacienților, ei spun că au tuse seacă pentru că nu se rupe, pentru că nu pot elimina, pentru că nu pot scuipa. Am întâlnit pacienți care au folosit acest motiv (neexplicat) sub pretextul de tuse seacă, iar medicul le-a prescris Tussin Forte. Scenariu total greșit!

Câteva afirmații despre tusea seacă:

”Tuse seacă este tusea care nu se rupe” – FALS

”Tusea seacă este tusea rară” – FALS

”Tusea seacă este tusea iritativă, fără secreții” – ADEVĂRAT

Cum să faci diferența dintre cele două tipuri de tuse sau cum să afli ce fel de tuse are pacientul din fața ta? Poți afla foarte simplu și este metoda pe care o folosesc de mulți ani și nu a dat greș niciodată. În loc să întrebi pacientul ce fel de tuse are, întreabă-l dacă are secreții sau nu! Foarte simplu!

Aveți secreții în gât? Simțiți pieptul încărcat?

Da = tuse productivă

Nu = tuse seacă

Trebuie să specific că aceste două întrebări nu sunt de ajuns pentru a presupune un diagnostic și trebuie să specific că farmacistul trebuie să afle toate celelalte simptome pe care pacientul le prezintă sau nu, folosind întrebări directe la care pacientul poate să răspundă cu Da/Nu, pe lângă faptul că farmacistul trebuie să știe ce alte boli suferă pacientul din fața lui.

Unii pacienți numesc ‘tuse seacă’ acea tuse cu secreții care nu se rup, fapt total greșit. Cerând medicului sau farmacistului un produs pentru tuse seacă dar tu ai secreții, îți faci mai mult rău! Sau, oferind pacientului un antitusiv pentru că el spune că are tuse seacă când de fapt ar avea nevoie de un produs expectorant sau mucolitic, îi faci mai mult rău pacientului.

Eu nu eliberez antitusive niciodată, nici măcar pe prescripții medicale, fără să întreb pacientul dacă are secreții in gât sau nu. Și am pățit de multe ori ca pacientul să vină cu rețetă pe Tussin Forte și el să aibă tuse productivă, greșeala fiind una de exprimare a pacientului și neglijența medicului. Iar celor care au tratament cu un antitusiv le specific întotdeauna că dacă apar secreții să vină să ne ceară un produs expectorant.

Deci, diferența este simplă și se poate afla cu o întrebare simplă:

Ai secreții în gât?

Secrețiile trebuiesc fluidificate pentru a putea fii eliminate, astfel că, dacă pacientul are secreții, se v-a recomanda un mucolitic sau expectorant.

Câteva recomandări

Tuse seacă = tuse fără nici un fel de secreții:

Paxeladine sirop – adulți, copii peste 3ani

Robitussin Antitussicum sirop – adulți, copii peste 6ani – se eliberează pe bază de rețetă

Tussin Forte – adulți – se eliberează pe bază de rețetă
Tusend sirop – adulți, copii.

Tuse productivă = tuse cu secreții:

ACC 200mg caps/eff/plic, 600mg eff – adulți

Fluimucil 200mg plic, 600mg eff – adulți

ACC 100mg plic/soluție – copii

Robitussin Expectorant sirop – adulți, copii peste 6 ani

Prospan sirop, eff – adulți, copii peste 12ani

Mucosolvan sirop – adulti, copii

Erdomed cps, sirop – adulți, copii – se eliberează pe bază de rețetă

Produsele pentru ambele feluri de tuse:

Grintuss sirop – adulți, copii
Grintuss comprimate de supt – adulți

Stodal sirop – adulți, copii.

Tusocalm – adulți (3×1/zi) și copii peste 45kg (2x1tb/zi) .

Alte articole utile dedicate farmaciștilor găsiți AICI.

Ți-a fost folositor acest articol?

Dacă lucrezi în domeniul sănătății, ce scenarii de recomandări greșite ai întâlnit?

Follow:
Debora Tentiș

Sunt farmacist cu peste 10 ani experiență și skincare blogger pasionată de îngrijirea pielii. Scriu păreri sincere despre produsele încercate, sfaturi avizate pentru sănătate, sfaturi pentru îngrijirea tenului și idei pentru un stil de viață frumos. Am tenul mixt-gras, fotosensibil, 30+ și sunt din Oradea, România. #farmacistonline

Suntem 319 de abonați care citim blogul, hai și tu!

Distribuie:

8 Comments

 1. Anonim
  16 ianuarie 2018 / 11:13

  Eu tusesc de doua săptămâni și am luat și antibiotic. Am tuse cu exptoractii. Și când tusesc vomit și tot ce mănânc. Va rog frumos ce pot lua.. A luat tot felul de siropuri și tot tusesc. Mulțumesc frumos

 2. 13 ianuarie 2018 / 09:37

  Foarte util articolul tau! Iti multumesc! Sanatate tuturor!

 3. 10 ianuarie 2018 / 19:38

  Tusocalm e OTC, in rest articol super poti da un share in grupul Farmacisti din Romania.

 4. 27 decembrie 2017 / 10:50

  Buna ziua,de 1 saptamana tusesc continuu,la inceput tusea a fost direct productiva,dupa care a devenit seaca,iar acum si ziua si noaptea tusesc sec ,iar dimineata tusesc si elimin foarte mult mucus verde si cheaguri maroni !
  Mentionez ca nu sunt fumator!
  Ce fel de tuse este asta si cum sa o tratez?
  Mulțumesc

 5. Gabriela
  22 decembrie 2017 / 19:24

  Cel mai detaliat si clar articol medical pe care l-am citit, multumim mult, lumea are nevoie de mai multi oameni ca dumneavoastra!

  Singurul lucru care ma nelamureste (nu in articolul dumneavoastra, ci in situatia mea actuala) si cu privire la care as aprecia mult parerea dumneavoastra, este urmatorul: eu tusesc de o saptamana si totul a inceput ca o inflamatie si un “gadilat” in gat. Desi imi este clar ca la inceput era tuse seaca deoarece nu exista absolut niciun fel de secretie in gat, de vreo doua zile imi pare ca rupe undeva la baza gatului, desi nu pot expectora. Insa asta se intampla poate in 5% din momentele in care tusesc, in restul timpului fiind aceeasi tuse “gadilicioasa” si seaca, fara secretii, care a fost si la inceput.
  Am terminat o sticluta de Stodal si de doua zile iau Paxeladine. Insa citind articolul dumneavoastra realizez ca am inceput sa iau Paxeladine exact in momentul cand (cred eu) a inceput sa rupa. Oare ar trebui sa ma opresc si sa incep cu un expectorant?
  Si o alta curiozitatea de-a mea este: tusea seaca intotdeauna se transforma intr-una productiva?
  Mii de multumiri!

 6. 1 decembrie 2017 / 02:19

  Ce clar ai structurat informația! Chiar era necesar acest subiect pentru că mă lovesc de el permanent. Este într-adevăr o problema născută din lipsa comunicării eficiente medic-pacient, dar și din cauza reclamelor de la TV care încurajează pacientul spre automedicație. Unii pacienți au senzația că știu mai multe decât farmaciștii “pentru că au văzut ei la TV” ce produs li se potrivește cel mai bine.
  App de scenarii asemănătoare întâlnite, cea mai frecventă în sezonul rece ar fi aceasta ACC vs Aspirina plus C. Pacientii cin chitiți să ceară ACC pt că simt ei că “îi încearcă o răceală”.
  Să ne de-a Dumnezeu răbdare, căci avem de dus multă muncă de convingere cu pacienții.

  • 1 decembrie 2017 / 09:09

   Da, ai dreptate. Chiar sunt câțiva care cer ACC pentru răceală 😊 și chiar în momentul asta mi-a zis o pacientă că i-a scris medicul ACC că tușește de 2 săptămâni (are tuse cu secreții) dar ea nu a luat ACC-ul pentru că i-a spus cineva că o să tușească mai rău 😊 clasic. Of of of… Daca nu s-ar mai lua oamenii după sfaturi de la cunoștințe, am fi mult mai sănătoși. Te pup și îți mulțumesc pentru sprijin! 😍😗

Lasă un răspuns