Consultatii online de skincare in Romania
Pentru Noutăți și Sfaturi despre Frumusețe, Sănătate și altele, înscrie-te aici:
MEDIK8 Crystal Retinal 6 Serum 30ml
CurrentBody Skin x Wayne Goss The LED Essentials
Skin Philosophy Cleanse Off 1pad
The Inkey List PHA toner 100ml
LIFT dispozitiv pentru lifting Skin Philosophy
AllSkin Med C Light Anti-Ox Moisturising Gel 30ml
The Ordinary Acid Lactic 10% + Acid Hialuronic 30 ml
Neostrata Correct Microderabraziune cu acid glicolic 75gr
The Ordinary Ascorbyl Tetraisopalmitate Solution 20% in Vitamin F 30ml
Medik8 Crystal Retinal 1 Serum 30ml
Cerave Cream-to-Foam Cremă de curățare 236ml
Medik8 Press and Glow Tonic 200ml

Tuse seacă sau tuse productivă | sfatul farmacistului

Una dintre cele mai întâlnite dileme în acest sezon este diferențierea dintre tuse seacă sau tuse productivă și din acest motiv m-am decis să scriu acest articol cu păreri și cu un sfat simplu pentru a diferenția cele două tipuri de tuse.



Educarea majorității pacienților dintr-o anumită zonă depinde mult de medicul de familie și farmacistul din zonă. În urmă cu un an m-am mutat din Oradea în Zalău și dacă ultimul an petrecut în Bihor am lucrat într-o farmacie cu mulți pacienți dintr-o comună mare și acum lucrez la o farmacie dintr-un cartier mare de oraș, pot să observ foarte bine diferența de cunoaștere a pacienților pentru simptome și medicamente și trebuie să recunosc cu părere de rău, că o mare parte din pacienții acestui cartier de oraș sunt mai slab educați medical decât pacienții din comuna din Bihor.

La început nu am înțeles de unde vine această lipsă de cunoaștere a pacienților din acest cartier din oraș, dar după câteva săptămâni am realizat că medicul și farmacistul din zonă (persoane foarte învârstă) nu explicau pacienților boala, cauzele sau tratamentul, iar în cazul nostru, care este diferența dintre cele două tipuri de tuse, spre exemplu. Pacienții nu au fost educați prin explicații practice și pe înțelesul lor, și având încredere în cele două doamne învârstă (medic și farmacist), pacienții nu s-au mai documentat din altă parte.



Cum fac diferența între tuse seacă sau tuse productivă

Deși încerc să explic tuturor pacienților mei care este diferența dintre cele două tipuri de tuse, zilnic întâlnesc persoane noi care nu pot să facă diferența și unele persoane vin fixate pe tuse seacă și indiferent ce le întreb, îmi răspund că au tuse seacă.

Cea mai întâlnită exprimare greșită se referă la tusea seacă și după ce le cer explicații pacienților, ei spun că au tuse seacă pentru că nu se rupe, pentru că nu pot elimina, pentru că nu pot scuipa. Am întâlnit pacienți care au folosit acest motiv (neexplicat) sub pretextul de tuse seacă, iar medicul le-a prescris Tussin Forte. Scenariu total greșit!

Câteva afirmații despre tusea seacă:

  • ”Tuse seacă este tusea care nu se rupe” – FALS
  • ”Tusea seacă este tusea rară” – FALS
  • ”Tusea seacă este tusea iritativă, fără secreții” – ADEVĂRAT

Cum să faci diferența dintre cele două tipuri de tuse sau cum să afli ce fel de tuse are pacientul din fața ta? Poți afla foarte simplu și este metoda pe care o folosesc de mulți ani și nu a dat greș niciodată. În loc să întrebi pacientul ce fel de tuse are, întreabă-l dacă are secreții sau nu! Foarte simplu!

Aveți secreții în gât? Simțiți pieptul încărcat?

  • Da = tuse productivă
  • Nu = tuse seacă



Trebuie să specific că aceste două întrebări nu sunt de ajuns pentru a presupune un diagnostic și trebuie să specific că farmacistul trebuie să afle toate celelalte simptome pe care pacientul le prezintă sau nu, folosind întrebări directe la care pacientul poate să răspundă cu Da/Nu, pe lângă faptul că farmacistul trebuie să știe ce alte boli suferă pacientul din fața lui.

Unii pacienți numesc ‘tuse seacă’ acea tuse cu secreții care nu se rup, fapt total greșit. Cerând medicului sau farmacistului un produs pentru tuse seacă dar tu ai secreții, îți faci mai mult rău! Sau, oferind pacientului un antitusiv pentru că el spune că are tuse seacă când de fapt ar avea nevoie de un produs expectorant sau mucolitic, îi faci mai mult rău pacientului.

Eu nu eliberez antitusive niciodată, nici măcar pe prescripții medicale, fără să întreb pacientul dacă are secreții in gât sau nu. Și am pățit de multe ori ca pacientul să vină cu rețetă pe Tussin Forte și el să aibă tuse productivă, greșeala fiind una de exprimare a pacientului și neglijența medicului. Iar celor care au tratament cu un antitusiv le specific întotdeauna că dacă apar secreții să vină să ne ceară un produs expectorant.

Deci, diferența este simplă și se poate afla cu o întrebare simplă:

Ai secreții în gât?

Secrețiile trebuiesc fluidificate pentru a putea fii eliminate, astfel că, dacă pacientul are secreții, se v-a recomanda un mucolitic sau expectorant.



Câteva recomandări

Tuse seacă = tuse fără nici un fel de secreții:

  • Paxeladine sirop – adulți, copii peste 3ani
  • Robitussin Antitussicum sirop – adulți, copii peste 6ani – se eliberează pe bază de rețetă
  • Tussin Forte – adulți – se eliberează pe bază de rețetă
    Tusend sirop – adulți, copii.

Tuse productivă = tuse cu secreții:

  • ACC 200mg caps/eff/plic, 600mg eff – adulți
  • Fluimucil 200mg plic, 600mg eff – adulți
  • ACC 100mg plic/soluție – copii
  • Robitussin Expectorant sirop – adulți, copii peste 6 ani
  • Prospan sirop, eff – adulți, copii peste 12ani
  • Mucosolvan sirop – adulti, copii
  • Erdomed cps, sirop – adulți, copii – se eliberează pe bază de rețetă

Produsele pentru ambele feluri de tuse:

Alte articole utile dedicate farmaciștilor găsiți AICI.

Despre diferența dintre răceală și gripă, precum și tratamentul adecvat, găsești diferența dintre răceală și gripă

Ți-a fost folositor acest articol?

Dacă lucrezi în domeniul sănătății, ce scenarii de recomandări greșite ai întâlnit?



Scrie-mi mai jos părerea ta sau orice întrebare, și îți voi răspunde cu drag! Pentru a fi la zi cu tot ce postez, urmărește-mă pe Instagram, Bloglovin, Facebook, Pinterest, și pe Youtube. Pentru cele mai bune informații, abonează-te aici:
Ți-a plăcut articolul? Poți susține acest blog printr-o mică donație, cât costul unei cafele.
 De reținut! Înainte de a începe un tratament medicamentos sau cosmetic consultă un specialist pe domeniul respectiv. Textul este pur informativ, citirea și utilizarea informațiilor de pe acest blog se fac pe proprie răspundere și nu garantează vreun anume rezultat. Textul și imaginile sunt protejate de drepturi de autor și este strict interzisă reproducerea sau folosirea lor sub orice formă.

Looking for Something?