Consultatii online de skincare in Romania
Pentru Noutăți și Sfaturi despre Frumusețe, Sănătate și altele, înscrie-te aici:
AllSkin Med C Light Anti-Ox Moisturising Gel 30ml
LIFT dispozitiv pentru lifting Skin Philosophy
The Ordinary Acid Lactic 10% + Acid Hialuronic 30 ml
Skin Philosophy Cleanse Off 1pad
MEDIK8 Crystal Retinal 6 Serum 30ml
CurrentBody Skin x Wayne Goss The LED Essentials
Cerave Cream-to-Foam Cremă de curățare 236ml
The Ordinary Ascorbyl Tetraisopalmitate Solution 20% in Vitamin F 30ml
Neostrata Correct Microderabraziune cu acid glicolic 75gr
The Inkey List PHA toner 100ml
Medik8 Press and Glow Tonic 200ml
Medik8 Crystal Retinal 1 Serum 30ml

Protecția solară în 2019, tot ce trebuie să știi

Protecția solară este unul dintre cei doi pași vitali pentru îngrijirea pielii, după curățarea ei. Specialiștii spun că expunerea la soare, fără protecție solară, este cel mai rău lucru pe care îl putem face pielii noastre. Dacă vrei să folosești doar două produse pentru îngrijirea pielii, folosește protecție solară în fiecare dimineață și curăță-ți tenul în fiecare seară.

În ultimul timp tot mai multe persoane sunt interesate de produsele cu protecție solară. Mă bucură acest fapt, doar că informația este împărțită și neacctualizată. Așa că, m-am gândit să strâng aici informațiile ca să fie util pentru cât mai multe persoane.

 

Protecția solară – tot ce trebuie să știi

Produsul cu protecție solară este acel produs pe care îl folosim pentru a ne proteja pielea de degradarea produsă de razele luminoase din jurul nostru. Aici mă refer la razele UV, razele înalte vizibile – HEV (lumina albastră) și razele infraroșii – IF.

Dacă mai demult produsele cu protecție solară erau creme grase, ounctuoase, inconfortante care lăsau peliculă albă neplăcută pe piele; acum totul s-a schimbat. Găsim loțiuni cu texturi apoase, ușoare, geluri și chiar serumuri sau produse de machiaj cu SPF. Hai să vedem cum acționează ele și care este varinta potrivită pentru noi.

 

Razele ultraviolete UV, vizibile HEV și infrarosii IF

Razele ultraviolete UV, vizibile HEV și infrarosii IF

Cum acționează produsele cu protecție solară

Produsele cu protecție solară protejează pielea de razele dăunatoare care produc îmbătrânirea prematură a pielii. Semne ale degradării pielii produse de razele luminoase sunt îmbătrânirea prematură. Aceasta se produse prin degradarea ADN-ului și funcțiilor normale alei pielii. Ca urmare a acestor acțiuni asupra pielii, vom întânii pete pigmentare, discolorație, hipocolorație, hipercolorație, pistrui, riduri, lipsa fermității și elasticității pielii, cancerul de piele, și altele.

Îmbătrânirea pielii se datorează radiațiilor UV în proporție de 85%, ceea ce este un procent foarte ridicat. Găndește-te, cum ar fi ca primele riduri să apară undeva la 60-70 ani?

Astfel, produsele cu protecție solară (folosite zilnic, în cantitatea necesară și concentrația ideală) filtrează razele luminoase undeva între 80% și 90%. Protejează pielea formând un film de protecție pe piele, sau transformând acțiunea razelor într-o căldură ușor suportată de pielea noastră.

Degradarea pielii începe cu mult înainte să putem noi observa, pentru că începe din interiorul pielii. Pe când ajunge la suprafață, rpul este deja produs. Un prim semnal de alarmă este schimbarea culorii pielii în roz, îmediat după expunerea la soare, sensația de piele caldă sau pistruii/petele apărute peste zi sau peste noapte (nu cele cu care ne naștem).

 

Tipuri de produse și ingrediente cu protecție solară:

  • Protecție solară fizică/minerală – sunt acele produse care folosesc substanțe obținute din natură (inițial) sau create în laborator, ce folosesc substanțe care formează o peliculă protecțivă la suprafața pielii. Ele resping razele luminoase, aprope similar unei inglizi, de unde vine și pelicula albă creată pe piele (la unele produse). Substanțele cu protecție solară fizică cele mai cunoscute sunt Oxidul de Zinc și Dioxidul de Titan. Mai există și substanțe minerale create în laborator, cum sunt Mexoryl, Tinosorb M şi Tinosorb S. Oxidul de Zinc este singurul ingredient care protejează pielea împotriva majorității razelor UVA, UVB, HEV și IF (vezi tabelul de mai jos).
  • Protecție solară chimică/sintetică – sunt substațele create în laborator care se absorb în piele, aici transformând acțiunea razelor (UVA în general) în căldură suportabilă de piele. Ele au texturi mult mai ușoare, fiind mai plăcute la folosire, nu lasă peliculă albă, dar trebuie aplicate cu minim 20 minute înainte de expunerea la soare. Există mai multe variante pe piață și în general au prețuri mai accesibile. Cele mai cunoscute substanțe sunt avobenzona, oxibenzona, octisalate, octocrylene, homosalate, octinoxate și ecamsule.
Substante cu protectie solara

Substante cu protectie solara

Razele UVA, UVB, UVC, HEV și IF – ce sunt ele și cum ne protejăm

Ai văzut mai sus care sunt tipurile de raze existente ce pot dăuna pielii. Acum hai să le luăm pe rând să vedem unde le găsim și cum ne putem proteja de ele:

  • Razele UVA – (A->Aging) sunt razele care produc îmbătrânirea pielii (Aging) și le găsim prezente tot timpul anului, inclusiv iarna. Ele pătrund norii și sunt prezente chiar dacă plouă sau ninge. Acționează mai adânc în traturile pielii decât razele UVB, distruge molecula de colagen și astfel apar semnele de îmbătrânire. Poate cauza cancerul de piele atunci când modifică structura ADN-ului din piele.
  • Razele UVB – (B->Burning) sunt razele care produc arsurile de piele (Burning). Le găsim de obicei între lunile Februarie – Octombrie, acționează la suprafa pielii, producând leziuni, pigemnatare pielii, iritații și chiar cancer de piele.
  • Razele UVC – sunt filtrate de stratul de ozon și, din fericire, ele nu ajung pe pâmând deocamdată.
  • Razele HEV – sunt razele înalte vizibile (High Energy Visible rays) folosite de majoritatea aparatelor moderne cu ecrane luminoase (computere, telefoane, tv și altele. De asemenea sunt cele responsabile pentru culoarea albastră a cerului când acesta este senin. Ele se mai numele lumina albastră, iar cele emise de aparate pătrund straturile pielii până la nivelul vaselor de sânge. Cercetătorii spun că și lumina albastră este responsabilă de îmbătrânirea prematură a pielii. Totuși, această categorie este incă curs de studii mai avansate.
  • Razele IF – sunt razele infraroșii, neidentificate de ochiul uman dar simțite sub formă de căldură. Sunt prezente tot timpul în jurul nostru pentru că toate obiectele din univers produc radiații infraroșii de un anumit nivel. Totuși, două dintre cele mai evidente surse sunt soarele și focul. Sunt raze infraroșii benefice pentru piele, dar și foarte dăunătoare.

 

 

Factorul de protectie solară (SPF) – pe care să-l alegem

SPF sau FPS este factorul de protecție solară pe care un produs îl poate asigura.

  • SPF este semnul pentru protecția solară împotriva razelor UVB și se referă la timpul de protecție împotriva arsurilor de piele. Cu cât este mai mare, cu atât ne protejează mai mult timp și filtrează mai multe raze UVB. Se recomandă un SPF de minim 30, iar ideal ar fi SPF 50+ sau mai mare.
  • PA++++ sau UVA în cerculeț sunt semnele care se referă la nivelul de protecție împotriva razelor UVA. PA cu minim 4+ sau UVA în cerculeț este cel mai mare nivel de protecție și întotdeauna alegem produsele cu care au unul dintre aceste semne. Conform cerințelor și standardelor EU, produsele cu protecție împotriva razelor UVA, trebuie să afiseșe semnul în cerculeț închis.
  • Broad spectrum – sunt numite produsele care oferă protecție împotriva razelor UVA și UVB.

Să nu uităm de celelate raze atunci când alegem un produc cu protecție solară. Produsele care oferă protecție împotriva razelor vizibile (HEV sau VIS) sau infraroșii (IF sau IR), trebuie să specifice acest lucru pe ambalaj.

 

Ce cantitate de produs cu protecție solară trebuie folosit

Pentru a oferi protecția pe care o promit produsele cu protecție solară, trebuie să respectăm cantitatea necesară.

Pentru adulți:

  • o linguriță de produs pentru ten, gât și urechi;
  • două lingurițe de produs pentru ten, urechi, gât, decolteu, ceafă și brațe;
  • două linguri de produs pentru tot corpul, atunci când folosești costum de baie.

Excepții: persoanele cu chelie, vor folosi suplimentar o linguriță de produs; persoanele înalte sau supraponderale, vor folosi trei linguri de produs pentru tot corpul atunci când folosesc doar costum de baie.

Pentru copii:

  • copii sub 6 luni NU se expun soarelui direct;
  • copii peste 6 luni se protejează cu îmbrăcăminte și pălării și NU se expun soarelui între orele 11 și 17.
  • se folosește zilnic produse cu protecție solară cu minim SPF 30, speciale pentru copii, pe toate zonele neacoperite;
  • o linguriță sau o lingură de produs, în funcție de suprafața pielii expuse. Întotdeuna se reaplică protecția solară la minim două ore de expunere la soare.

Indicații importante pentru adulți și copii:

  • întotdeauna se va evita expunerea la soare cel puțin între orele 11-15, ideal între 11-17;
  • întotdeauna se va încerca acoperirea corpului cu îmbrăcăminte și căciuli/pălării când este posibil;
  • întotdeauna se aplică din nou protecția solară după baie, chiar dacă produsul este rezistent la apă;
  • dacă trebuie să stai în soare la amiază, se recomandă să aplici protecția solară de două ori înainte de expunere: cu 30 minute înainte de expunere, și chiar înainte de expunere. Produsul se va aplica din nou la fiecare două ore, sau de fiecare dată cănd folosești prosopul sau intri în apă.
  • să nu uităm de faptul că razele UV sunt reflectate de suprafețele din jurul nostru, chiar și când stăm la umbră. Apa, nisipul și geamurile recletă razele UV.

Cel mai bun produs cu protecție solară și cum îl folosim

Produsul ideal ar trebui să conțină Oxid de zinc pentru că protejează împotriva tuturor razelor dăunătoare, dar să fie aplicat uniform și peste tot. Spun produsul ideal, pentru că oxidul de zinc protejează împotriva tuturor factorilor dăunători din jurul nostru și rămâne la suprafața pielii, nu ajunge în sânge. Doar că uneori este mai greu să găsim produsul ideal datorită peliculei albe pe care o lasă la suprafața pielii. Uneori producătorii adaugă culoare și astfel putem folosi produsul ca și un BB cream sau ca și bază de machiaj.

Produsele cu Oxid de zinc nu irită și nu ustură ochii. Sunt cele mai ușor tolerate și blânde cu pielea, și sunt cele mai recomandate persoanelor cu piele fotosensibilă.

Recomand SPF 50, broad spectrum, cu protecție solară fizică (oxid de zinc), care să conțină și antioxidanți, și să protejeze împotriva HEV și IF. Să fie folosit in fiecare dimineață, tot timpul anului, și reaplicat la 2 ore atunci când este nevoie.

Câteva dintre preferatele mele, le găsești mai jos:

Mai jos găsești un video despre protecția solară, pe care îl poți salva si viziona din nou de câte ori ai nevoie. Nu uita să te abonezi la blogul meu și la canalul meu de Youtube pentru mai multe lecții de îngrijire a pielii. Sper să găsești util video-ul despre protectia solară și SPF.

 

 

Scrie-mi mai jos părerea ta sau orice întrebare, și îți voi răspunde cu drag! Pentru a fi la zi cu tot ce postez, urmărește-mă pe Instagram, Bloglovin, Facebook, Pinterest, și pe Youtube. Pentru cele mai bune informații, abonează-te aici:
Ți-a plăcut articolul? Poți susține acest blog printr-o mică donație, cât costul unei cafele.
 De reținut! Înainte de a începe un tratament medicamentos sau cosmetic consultă un specialist pe domeniul respectiv. Textul este pur informativ, citirea și utilizarea informațiilor de pe acest blog se fac pe proprie răspundere și nu garantează vreun anume rezultat. Textul și imaginile sunt protejate de drepturi de autor și este strict interzisă reproducerea sau folosirea lor sub orice formă.

Looking for Something?