Consultatii online de skincare in Romania
Pentru Noutăți și Sfaturi despre Frumusețe, Sănătate și altele, înscrie-te aici:
LIFT dispozitiv pentru lifting Skin Philosophy
MEDIK8 Crystal Retinal 6 Serum 30ml
Medik8 Crystal Retinal 1 Serum 30ml
The Inkey List PHA toner 100ml
Medik8 Press and Glow Tonic 200ml
The Ordinary Acid Lactic 10% + Acid Hialuronic 30 ml
CurrentBody Skin x Wayne Goss The LED Essentials
The Ordinary Ascorbyl Tetraisopalmitate Solution 20% in Vitamin F 30ml
Cerave Cream-to-Foam Cremă de curățare 236ml
Skin Philosophy Cleanse Off 1pad
AllSkin Med C Light Anti-Ox Moisturising Gel 30ml
Neostrata Correct Microderabraziune cu acid glicolic 75gr

EXFOLIEREA TENULUI – tratamente cu acizi AHA, BHA, PHA, scruburi și exfolierea enzimatică

Exfolierea ar trebui să fie parte din rutina regulată de îngrijire a pielii. Exfolierea blândă sau superficială nu va îmbunătății doar textura pielii, ci v-a face ca tenul să fie mai luminos, uniform și v-a permite penetrarea serumului și cremei hidratante.

Exfolierea este procesul prin care se îmbunătățește aspectul pielii, prin îndepărtarea stratului superficial, exterior al pielii, de celule moarte și uscate. Beneficiile exfolierii pe termen lung se vor vedea doar dacă acest procedeu este efectuat regulat și superficial, blând.

EXFOLIEREA TENULUI - tratamente cu acizi AHA, BHA, PHA, scruburi și exfolierea enzimatică (1)

EXFOLIEREA TENULUI – tratamente cu acizi AHA, BHA, PHA, scruburi și exfolierea enzimatică (1)

Metode de exfoliere a tenului

Exfolierea poate fi mecanică sau chimică.

Exfolianții mecanici includ bureții de celuloză, buretele Konjac, periile de față, scruburi și aparate electrice de curățare a tenului, cum este Foreo. Prosoapele sunt cele mai eficiente pentru că pot ajunge în porțiuni unde este mai greu să ajungem cu celelalte, și sunt mai blânde cu pielea.

Scruburi blânde care conțin zahăr sunt eficiente pentru a curăța porii, a reduce punctele negre și pentru a îndepărta celulele moarte. Mare atenție la ce scruburi folosiți. Se vor folosi doar cele de ultimă generație care nu conțin cenușă, nisip, cristale sau alte particule ascuțite.

Exfolianti complexi - acizi și enzime

Exfolianti complexi – acizi și enzime

Exfolianții enzimatici, uneori numiți ca fiind cei naturali – sunt similari exfolianților chimice, obținuți din fructe, doar că se folosesc enzimele unor fructe (și nu acizii obținuți din ele). Cele mai folosite enzime în produsele cosmetice sunt cele obținute din papaya, ananas, dovleac și altele. Enzimele sunt cei mai blânzi agenți de exfoliere pentru că acționează doar la suprafața pielii. Efectul lor se vede la folosirea regulată și pe termen lung.

Exfolianții chimici – acizii exfolianți – se folosesc pentru a dizolva celulele pielii – dizolvă celulele moarte de la surpafața pielii. Nu e atât de îngrijorător pe cum sună, dacă îi folosim pe cei dedicați pentru nevoia tenului și în cantitatea adecvată. Acest proces nu ar trebui să fie dureros niciodată. Dacă pișcă, ustură sau doare – e ceva greșit acolo.

Exfolianții chimici cuprind trei subcategorii de acizi:

  1. AHA – alfa hidroxi acizii;
  2. BHA – beta hidroxi acizii;
  3. PHA – poli hidroxi acizii.

AHA sunt un grup de acizi naturali solubili în apă, de obicei întâlniți în alimente. Cei mai cunoscuți acizi AHA sunt:

  • acidul glicolic – obținut din trestia de zahăr;
  • acidul lactic – obținut din lactate;
  • acidul malic – obținut din mere;
  • acidul citric – obținut din citrice.

Ei acționează prin dizolvarea masei care ține celulele legate; exceptând acidul glicolic care nu penetrează straturile pielii. Acidul glicolic are un extra beneficiu – folosit regulat, ajută liniile fine, ridurile și tenul gras. Exfoliantul meu favorit este cel care conține acid glicolic, iar ca și produs, preferatul meu este Pixi Glow Tonic – link aici.

Exfolianti acizi AHA

Exfolianti acizi AHA

BHA au molecule solubile în ulei, care penetrează porii, nu acționează doar la suprafață cum o fac AHA. BHA este mai agresiv. Cel mai cunoscut BHA în skincare este acidul salicilic, adesea obținut din salcie. (Chiar dacă toți acești acizi se pot obține din fructe sau plante, asta nu le face a fi produse naturale.)

Acidul salicilic are proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene. Este o alegere bună pentru cei cu ten uleios, gras sau cu coșuri. Nu se folosește în sarcină sua dacă aveți alergie la aspirină.

 

PHA sunt acizi chimici verișori ai AHA, au molecule mari care nu penetrează pielea. Sunt cei mai potriviți pentru tenul sensibil pentru că nu irită. Acizii PHA sunt: galactoza, acidul lactobionic, gluconolactoza și acidul lactobionic.

Aceștia se recomandă pentru acțiunea lor de a stimula hidratarea pielii, și pentru puterea de refacere a barierei de protecție a pielii prin acțiunea lor de protecție împotriva degradării colagenului.

 

Toate aceste metode de exfoliere pot fi eficiente, iar metoda preferată depinde de cât de sensibilă este pielea ta la produsul respectiv.

Persoanele cu rozacee sau ten sensibil ar trebui să evize acizii în general, dar pot testa toleranța pielii lor și apoi pot decide dacă suportă sau nu.

Cât de des se folosesc acizii exfolianți?

Cât de des îți exfoliezi tenul depinde de vârsta ta și de condiția sau nevoia tenului tău. Specialișții sugerează să le folosim în funcție de decada de vârstă în care ne aflăm. La 20 ani – maxim de 2 ori pe săptămână, la 30 ani – maxim 3/saptămână și tot așa.

Cei cu ten gras pot tolera un acid exfoliant până la 2-3 ori, maxim 4 ori pe săptămână, în schimb, un ten uscat sau sensibil, poate tolera 1 dată/săptămână sua mai rar. Oricum, trebuie să pornim de la 1 folosire/săptămână și în decurs de 4 săptămâni creștem la două aplicări, respectiv 3 aplicări pe săptămână. Neapărat folosit seara, iar diminețile, în fiecare zi, trebuie folosit SPF 50.

Cei cu ten gras tind să greșească cel mai des și îți exfoliează tenul în exces. Exfoliând prea des sau cu scruburi/aparate agresite, vom cauza iritație și se poate să înrăutățim acneea și aspectul pielii.

Acizii AHA, BHA și PHA sunt ingrediente de bază în îngrijirea tenului la persoanele peste 20-25 ani și nu trebuiesc evitate total, ci trebuiesc folosite corespunzător instrucționilor de specialitate. Exfolierea mecaniză sau cu enzime se poate începe de la vârste mult mai tinere, dar niciodată la copii, decât în cazuri speciale când vă cere medicul dermatolog.

NU uita să folosești protecție solară odată ce începi exfolierea tenului, altfel îți agresezi mai rău pielea, și îți înrăutățești aspectul pielii. Acizii se folosesc întotdeuna seara, excepție fiind produsele cu acid salicilic care pot fi aplicate punctual unde e nevoie, dimineața, înainte de SPF.

Te sfătuiesc să folosești doar 1 acid exfoliant o dată, totuși poți să folosești mai multe, alternativ în seri diferite, sau acizii BHA dimineața și cei AHA seara.

Ai grijă de pielea ta, poartă SPF!

Produse menționate:

– The Ordinary acid glicolic – http://tidd.ly/bfc50dd7
– The Ordinary acid mandelic – http://tidd.ly/220f5a91
– The Ordinary acid salicilic – http://tidd.ly/2474c169
– The Ordinary masca cu acid salicilic – http://tidd.ly/3337b748
– The Ordinary acid lactic – http://tidd.ly/3a1d66ae
– Pixi Acid glicolic – http://tidd.ly/dd018215 (preferatul meu)
– Wishful Yo Glow – https://fave.co/34WrCxc (superb exfoliant – mix de enzime, AHA si BHA)
– Fresh Sugar Exfoliating cleanser – https://fave.co/2VQDTPF
– Sunday Riley Good Genes – https://fave.co/2znptid (este crema cu acid glicolic – superba)
– Paula’s Coice BHA 2% – http://tidd.ly/180dd95d
– Paula’s Choice UnScrub – http://tidd.ly/4f622c16 (e superb)
– Foreo Luna Play – https://bit.ly/2xS95G8 (super util)

Găsești varianta detaliată video/audio mai sus, unde te invit să te abonezi pentru mai multe informații folositoare despre îngrijirea tenului.

*Unele linkuri sunt afiliate.

Scrie-mi mai jos părerea ta sau orice întrebare, și îți voi răspunde cu drag! Pentru a fi la zi cu tot ce postez, urmărește-mă pe Instagram, Bloglovin, Facebook, Pinterest, și pe Youtube. Pentru cele mai bune informații, abonează-te aici:
Ți-a plăcut articolul? Poți susține acest blog printr-o mică donație, cât costul unei cafele.
 De reținut! Înainte de a începe un tratament medicamentos sau cosmetic consultă un specialist pe domeniul respectiv. Textul este pur informativ, citirea și utilizarea informațiilor de pe acest blog se fac pe proprie răspundere și nu garantează vreun anume rezultat. Textul și imaginile sunt protejate de drepturi de autor și este strict interzisă reproducerea sau folosirea lor sub orice formă.

Looking for Something?