De ce recomand exfolierea, sfaturi de sănătate și rutina de seară

De ce recomand exfolierea, sfaturi de sănătate și rutina de seară

Una dintre cele mai repetate întrebări este De ce recomand exfolierea fizică? Așa că m-am gândit azi sa vă spun puțin de ce aleg sa folosesc și de ce recomand exfolierea fizică.

În primul rând, există două tipuri de exfolianți. Exfolianții fizici sau cei abrazivi sunt cei care se folosesc prin masaj. Exfolianții chimici care de obicei sunt sub formă lichidă într-un flacon sau îmbibați în dischete celulozice se folosesc mai rar și doar prin tapotare sau ștergere.



De ce folosesc exfolierea fizică?

Folosesc cu precădere și cu regularitate exfolianții fizici sau cei abrazivi pentru că am observat eficiența lor pe tenul meu și pe tenul pacienților. De când folosesc cu regularitate exfolianții fizici nu mai am acele bubițe mici sub piele – acele ‘buburuze’ care se fac pe frunte. Porii sunt mai curați și mai puțin vizibili (atunci când exfoliez regulat tenul) și nu pielea este uniformă și fină.

Prin exfolierea fizică a tenului îndepărtăm stratul de celule moarte de la nivelul pielii și grăsimea sau murdăria care încarcă pielea. Astfel tenul poate să respire in voie, să se regenereze mai ușor și să absoarbă toate substanțele benefice din produsele pe care le aplic pe piele.

Mă repet, folosesc și recomand exfolierea fizică că mod de întreținere a pielii noastre, atât pe ten cât și pe corp pentru că are efect benefic multiplu. Recomand cu precădere exfolierea fizică și evit să recomand exfolianții chimici, pentru că metoda fizică este mai sigură, nu necesită cunoștințe vaste și da complicații foarte rar.

Folosesc exfolianți chimici? De ce nu-i recomand?

Da, folosesc și exfolianți chimici dar nu de foarte mult timp. Am evitat folosirea lor până nu m-am documentat temeinic că să nu-mi irit sau degradez pielea.

Exfolianții chimici sunt acele substanțe care prin acțiunea lor chimică ‘dizolvă’ o parte din impuritățile de la nivelul pielii. Pe înțelesul tuturor, acțiunea lor poate fi comparată cu a unui detergent. Substanța îndepărtează sau dizolvă într-o oarecare măsură ‘murdaria’ pe care o vom îndepărta ulterior de pe piele.

Mai exact, exfolianții chimici rup sau dizolvă acele legături dintre celulele moarte și pielea sănătoasă sau/și dizolvă din sebumul acumulat în porii pielii. Exfolianții chimici sunt superiori exfolianților fizici pentru că majoritatea dintre cei chimici stimulează refacerea pielii iar efectul este, de obicei, mai repede vizibil sau mai deosebit față de un tratament cu exfolianți fizici.

Spuneam că exfolierea fizică nu necesită cunoștințe prea multe despre piele și produse. Ei bine, la exfolianții chimici treaba stă tocmai invers. Aici trebuie să-ti cunoști bine tipul de ten și ce fel și tipuri de exfolianți chimici se potrivesc tipului tău de ten.

Dacă faci o greșeală și folosești un exfoliant chimic (poate un acid exfoliant) nepotrivit tipului tău de ten sau într-o cantitate mai mare decât poate tolera tenul, riști să rămâi cu urme sau cicatrici. Sau în cel mai bun caz, rămâi cu un ten foarte sensibil.

Nu recomand așa ușor exfolianții chimici exact din aceste motive. Iar atunci când îi recomand, încerc să prezint în același context cât mai multe informații despre respectiva substanță exfoliantă chimică.

Beauty Vlogmas 14

Bun venit la Beauty Vlogmas 14! Am crezut că va fi un clip scurt și neinteresant. Dar a ajuns sa fie unul plin de informații importante și (sper eu) benefice si folositoare pentru voi.

În Beauty Vlogmas-ul de azi va spun câteva sfaturi de sănătate. Apoi vă explic de ce recomand eu exfolierea fizică. Iar în a doua jumătate de clip vă arăt rutina mea cu produsele pe care le folosesc în această perioadă.

Sunt curioasă câte dintre voi vă exfoliați tenul cu exfoliant fizic?

 

Follow:
Debora Tentiș

Sunt farmacist cu peste 10 ani experiență și skincare blogger pasionată de îngrijirea pielii. Scriu păreri sincere despre produsele încercate, sfaturi avizate pentru sănătate, sfaturi pentru îngrijirea tenului și idei pentru un stil de viață frumos. Am tenul mixt-gras, fotosensibil, 30+ și sunt din Oradea, România. #farmacistonline

Suntem 319 de abonați care citim blogul, hai și tu!

27 Comments

 1. 2 ianuarie 2018 / 00:09

  Debora, nu cred ca exfolierea fizica e buna pentru toata lumea. In primul rand, poate face mai mult rau decat bine pentru ca poate irita si sparge vase de sange, iar in cazul cuiva care are acnee poate face si mai rau, poate sa imprastie infectia si sa genereze acnee in zone noi.

 2. 1 ianuarie 2018 / 14:46

  Eu folosesc exfolierea fizica, nu o fac cu regularitate dar o fac. Mi se pare super important si acest pas in rutina noastra de ingrijire.
  Mersi ca mi-ai reamintit sa mai fac asta ca de multe ori uit. 😂
  La multi ani! 🎉

 3. 31 decembrie 2017 / 17:48

  Nici eu nu stiam cu, sta treaba cu exfoliantii chimici si chiar ma bucur ca ai ales sa dezvolti acest subiect. Imi plac articolele tale, te urmaresc mereu cu drag 🙂

 4. portiadecitit
  31 decembrie 2017 / 15:44

  Eu nu prea folosesc exfolierea, desi stiu ca ar fi nevoie, uneori.

 5. Alice traveler
  31 decembrie 2017 / 14:18

  Cred ca exfolierea e un proces foarte important. Eu fac lunar. Nu mai des fiindca am tenul foarte uscat.

 6. 31 decembrie 2017 / 11:32

  Nu am folosit pana acum acest tip de exfoliere, dar ma tentează

  • 1 ianuarie 2018 / 01:48

   Când îți exfoliezi tenul, să ne spui cum ți se pare 😉 La mulți ani!🎉

 7. 30 decembrie 2017 / 22:52

  Nu am apelat pana acumla exfoliere, dar sfaturile tale sunt foarte utile.

 8. Diana
  30 decembrie 2017 / 21:33

  Util si interesant. Daca as avea si rabdare, sunt sigura ca ar fi super!

  • 1 ianuarie 2018 / 01:50

   Poate acum de sărbători vei avea puțin timp liber 😉 An nou fericit!🎉

 9. mihaelanistor
  30 decembrie 2017 / 19:22

  Eu folosesc exfolianti de 2 ori pe saptamana, mai des mi s-ar parea prea mult pentru tenul meu 😀

  • 1 ianuarie 2018 / 01:51

   Mă bucur să aflu că mai sunt persoane care își exfoliază tenul regulat! An nou fericit!

 10. katerotari
  30 decembrie 2017 / 16:46

  Mersi mult de sfaturi, dragă Debora. Te urmăresc și pe Instagram și îmi place mult recomadările pe care le dai. chiar m-au ajutat foarte mult.

  • 1 ianuarie 2018 / 01:52

   Mă bucur să aud că sunt de folos😘 te pup și îți doresc An nou fericit!🎉

 11. Oana
  30 decembrie 2017 / 16:08

  Multumim pentru sfaturi. Te pup sa ai un an minunat!!

 12. 30 decembrie 2017 / 14:50

  Folosesc si eu exfolianti fizici, dar foarte rar si foarte putin, in schimb la cei chimici nu am apelat niciodata inca 😄

 13. 30 decembrie 2017 / 14:00

  eu folosesc doar exfolianti slabuti, am avut acum un an daca nu ma insel ceva de la paula s choice si era mai puternic insa prefer variantele mai slabute pe care sa le pot folosi ori de cate ori simt nevoia fara sa imi stresez prea mult tenul

  • 1 ianuarie 2018 / 01:55

   Da, produsele Paula’s Choice sunt mai concentrate și mai pure in compoziție. Nu oricine le suportă, eu încă nu îndrăznesc să încerc. An nou fericit!

 14. 30 decembrie 2017 / 13:03

  Nu am apelat niciodată la exfoliere, dar sfaturile tale sunt de ajutor. Poate voi încerca și eu pe viitor. Știu sigur că am musai nevoie de o exfoliere pentru buze, pentru că mi se usucă destul de des.

  • 1 ianuarie 2018 / 01:57

   Mă bucur este de ajutor articolul meu! Încearcă pentru buze și face diferența 😊 An nou fericit!🎉

Lasă un răspuns