Minimalism, Hygge și Slow Living – diferențiere și asemănări

Minimalism, Hygge și Slow Living – diferențiere și asemănăriEste acum un nou trend de stil de viață numit Slow Living și pentru că mi-a atras atenția de la prima interacțiune cu ideea aceasta, m-am pus și am studiat puțin. Sunt sigură că știi de conceptul Minimalist pentru că a fost și încă este la modă. Dar, recent a apărut conceptul de Hygge despre care pasionații de lifestyle cu siguranță au auzit sau citit. Ei bine, recent, a apărut un alt concept și anume acesta de Slow Living. După ce am studiat puțin, m-am identificat cu o acest stil de viață, dar încă sunt la modul de dorință, adaptare și aprofundare. Așa că am zis să te iau cu mine la fiecare pas din adaptarea acestui stil de viață.

Ce este și ce cuprinde conceptul Minimalist?

Minimalismul este un concept englezesc pornind de la ideea de a avea o viață cât mai lejeră în sensul de a fi avea doar ce e necesar. Acest concept se poate adopta în ceea ce privește aranjarea casei, regimul alimentar, serviciu, idei și cu totului ca un stil de viață. Ideea principală este să te înconjori doar cu acele lucruri pe care le folosești dez (zilnic) și care îți sunt neapărat nevoie. Acest concept este ideal pentru persoanele care vor să fie ordonate, să aibă spații aerisite, luminoase și o viață minimalistă.

În cadrul acestui concept s-au creat liste în care ți se arată cum să faci ordine printre toate lucrurile din casă, ce să păstrezi și ce să scoți afară (donezi sau vinzi), cum să-ți creezi o garderobă doar cu elementele esențiale, și alte astfel de liste sau ghiduri. Acest stil este exact opusul acelora care ”au de toate în casă”, acelor persoane care tind să adune toate lucrurile pe care le văd sau le-au trecut prin mână, din engleză hoarders.

Acest concept se potrivește persoanelor care sunt fericite trăind astfel, trăind cu mai puțin dar având strictul necesar cât să fie fericiți. Să nu înțelegi greșit, a trăi minimalist nu înseamnă să fii sărac, să nu ai mobilă în casă, să nu ai haine sau ce mânca. A fi minimalist înseamnă să nu faci 5 feluri de mâncare dacă știi ca numai 2 feluri vei mânca cu plăcere și celelalte le vei arunca. Înseamnă să nu cumperi toate hainele pe care le găsești la promoție pentru că sunt la promoție sau la modă și apoi să le ții ani la rând în dulap, poate chiar cu eticheta pe ele.

Ce este Hygge și ce presupune?

Hygge este un concept venit de la danezi prin care ei aleg să se bucure de lucrurile care le dă o stare de bine. Pornind de la o masă în familie unde toți membri participă la pregătirea ei, până la amenajarea casei într-un stil comod, confortabil care oferă plăcere. Acest concept de viață se bazează pe a-ți alege lucrurile și locurile în viață în funcție de starea de bine pe care ți-o oferă. Citind cărți despre acest concept, vei vedea că stilul scandinavian cumva se suprapune cu acest stil de hygge dar se poate adapta în funcție de personalitatea fiecărei persoane.

Acest stil de viață presupune să faci, să cumperi sau să deții doar acele lucruri care îți oferă confort, plăcere și relaxare. Spre exemplu, dacă îți face plăcere să mănânci un croissant și o cafea zilnic la cafeneau preferată, fă din asta un obicei și bucură-te de el. Involuntar acest obicei plăcut poată să ducă la faptul că nu vei avea acasă o cafetieră, dar asta nu trebuie să te deranjeze.

Sunt cărți și bloguri care îți pot arăta cam cum este o viață hygge, ce presupe în amânunt și cum să te educi ca să te poți bucura mai mult de viață.

Ce este Slow living și ce presupune?

Slow living este un concept de viață nou apărut bazat pe faptul că ar trebui să o lăsăm mai moale cu agitația, fuga și stresul și să ne bucurăm de viață în stilul nostru propriu. Spre exemplu, dacă am renunța la mașină (sau dacă ar fi interzică folosirea ei) am merge la muncă pe jos sau cu autobusul. Astfel am face puțin mai multă mișcare, am traversa parcul, am simți aerul de toamnă, ne-am trezi mai devreme, respectiv ne-am culca mai devreme ca să ne putem trezi, nu ne-am enerva în trafic și am face economie la banii de benzină.

Ne-am pune un sandvich cu noi și în autobus am avea timp să citim o carte sau o revistă. Am avea timp să povestim cu colegii sau vecinii pe drum, fără să ne trezim ca acum că am aflat cu întârziere că vecina sau colega este bolnavă de rinichi, ficat și alte cele. Sau din contră, am afla că vecina sau colega nu sunt la fel de stresate ca și noi.

Ce presupune stilul de Slow living?

Conceptul de Slow living presupune să facem un singur lucru o dată, să ne bucurăm de moment, să scăpăm de agitație și deadline-uri. Presupune să ne bucurăm de maâncarea din fața noastră, de baia caldă pe care o facem, de familia și prietenii noștri. De ce este nevoie să mergi la manichiură în fiecare săptămână, să fugi repede de la serviciu, pierzi o oră acolo și fugi repede să-ți iei copilul de la grădiniță? Chiar ai nevoie de toată agitația asta? Când poți să-ți iei copilul, mergi acasă, mâncați împreună și până el se joacă tu îți aranjezi unghiile. De ce trebuie să stai 15 minute la rând în KFC pentru niște cartofi și o cârniță, când poți să le faci acasă confortabil și glumind împreună cu partenerul, soțul sau copiii?

Presupune să avem mai multă grijă de sănătatea noastră sufletească, mentală și fizică. De la a avea grijă ce facem și cum facem, până la avea grijă ce mâncăm și ce produse cosmetice folosim.

Care e diferența dintre aceste trei concepte?

Sincer, după mine, diferența o face doar numele conceptului. Până la urmă dacă trăiești minimalist și nu ai două mașini, ajungi să mergi la cumpărături cu partenerul sau soțul. Îți cumperi numai ce îți face plăcere și apoi le gătiți împreună acasă. A avea mai puține sau doar strictul necesar (minimalism) poți să te bucuri de ce ai și de cei din jur (hygge) și să trăiești mai sănătos și fără stres sau agitație (slow living).

Cină mă cunoaște știe că eu folosesc foarte des expresia ”nu-mi place sp mă complic degeaba”. Este o stare și o alegere care mă caracterizează. Poate unii vor zice că sunt comodă, că nu-mi pasă sau că nu mă interesează. Dar până la urmă, nu câștigăm nimic dacă ne umplem mintea cu chestii de făcut, gânduri, planuri, sau vorbe spuse de alții.

Este un concept care mă caracterizează?

Odată cu apariția conceptului de minimalism am realizat că este ceva care mie îmi face plăcere. Apoi când am citit de hygge am aflat că ele se combină și au cam același scop și oferă starea care mie îmi place. Acum cu noul concept de slow living, mă văd identificându-mă cu el, deși mai trebuie să fac câteva schimbări în stilul meu de viață ca să ajung să fiu în totalitate liniștită și fără stres.

Nu știu cum sunteți voi, dar părinții mei și prietenii mai în vârstă mi-au spus de multe ori că pe vremea lor nu era atâta agitație, nu erau atâtea de făcut, atât stres. Viața era mai simplă și mai liniștită. Oare acest concept de Slow living l-am avut pe vremea părinților noștri și ar treui să-l adoptăm și noi?

Ce părere ai despre acest nou concept de Slow living?

Follow:

Distribuie:

15 Comments

 1. 16 octombrie 2017 / 16:39

  Tare interesant modul în care ai scris și ne-ai făcut să înțelegem aceste stiluri. Good job! 😀

 2. 14 octombrie 2017 / 16:11

  Noi traim in epoca vitezei….totul se schimba repede, trebuie sa fim mereu pe faza..si ma refer in orice domeniu. Imi place ideea de a trai cu putine lucruri esentiale, dar care te fac fericit. Cred ca pana la urma asta ar trebui sa fie un scop al nostru in viata. Si sa reusim astfel sa economisim pentru placerile noastre, cum ar fi calatoria.

 3. 14 octombrie 2017 / 15:27

  Imi plac conceptele astea, mai ales slow living, multumesc pentru detalii. Cred ca in ultimul timp toti tindem catre aceste concepte involuntar pentru ca avem nevoie de ele pentru a ne pune ordine in viata si a nu ne lasa furati de val.

 4. 14 octombrie 2017 / 14:45

  Slow living in secolul vitezei? Miniimalism in marea de snobism si etichete?Ideal ar fi sa nu, sa putem lua cate putin din fiecare… mie asa mi-ar placea

 5. 14 octombrie 2017 / 12:37

  După mine, Slow living este a te bucura de viață pe îndelete, dar nu știu dacă noi îl mai putem adopta în Secolul vitezei, unde totul se desfășoară atât de repede. Minimalism-ul și mie îmi place. 🙂

 6. Andreea Voivozeanu
  14 octombrie 2017 / 11:25

  Eu nu cred ca as putea sa ma obisnuiesc cu stilurile astea de viata, poate unde am trait toata viata in Capitala si mereu sunt in alerta:)

 7. 14 octombrie 2017 / 11:10

  Sincera sa fiu m-am obisnuit cu stilul asta alert si mereu in priza. Nu ma deranjeaza sa fiu asa pentru ca daca stau prea mult ma ia plictiseala. Oricum ar fi, momentele petrecute in familie, masa de duminica in familie completa si alte tabieturi de pe vremea bunicii sau pastrat

 8. 14 octombrie 2017 / 11:06

  Mie deloc nu mi se potrivesc stilurile astea.. eu sunt o strangatoare de lucruri si mai ales de cosmetice 🙂

 9. 14 octombrie 2017 / 10:18

  Conceptul de slow living nu este nou la fel cum nici minimalismul nu este nou – perioada Dieter Rams, mininalismul în artă şi chiar şi în fashion prin anii 90 au apărut nişte piese cu puternice infulențe minimaliste şi poţi găsi multe alte piese din acea perioadă la târguri de antichități. Toate aceste “trenduri” îşi au rădăcinile în religia budistă, doar că acolo sunt exprimate altfe. Şi în alte religii este exprimat şi conceptul de minimalism doar că sub alte forme.
  Dacă te pasionează sunt mai multe canale de yt cu femei care încearcă să trăiască în zilele noastre în anii 30-40 urmând principiile de viață de atunci- televizor mai deloc, being a housewive, alte reguli de conduită. Mie îmi place o versiune adaptată a acestor învățături adaptate la prezent .

 10. 13 octombrie 2017 / 23:43

  Prin prisma carierei, nu stiu cat de mult ar putea sa duc o viata in stilul Slow Living, in schimb, incerc sa iau cate ceva din fiecare dintre cele trei stiluri si sa le adaptez vietii de zi cu zi. Uneori imi iese, alteori nu 😀

 11. 13 octombrie 2017 / 23:34

  Eu îmi trăiesc viața pe fugă încercând să fac cât mai multe lucruri și să fiu în cât mai multe locuri, bucurându-mă la maxim de fiecare expriență.

 12. mihaelanistor
  13 octombrie 2017 / 22:37

  Un articol foarte frumos! Slow living te invita să te bucuri de viață și poate asa ar si trebui sa facem!

 13. 13 octombrie 2017 / 22:30

  Foarte fain conceptul acesta. Vreau si eu sa adopt stilul acesta in casuta mea, doar la produsele cosmetice nu imi iese asta din pacate 😀. Trebuie sa citesc si eu cartea ca sta in biblioteca de ceva timp deja. Te pup

 14. 13 octombrie 2017 / 22:20

  Interesant subiect si bine punctat! Imi place sa iti citesc articolele 😘

 15. 13 octombrie 2017 / 22:19

  imi place mult subiectul abordat astazi, pot sa spun ca ma caracterizeaza si pe mine intr-un fel sau altul stilul asta minimalist

Lasă un răspuns