Cum să adormi când nu ți-e somn

Cum să adormi când nu ți-e somnSe întâmplă tuturor să ne punem în pat devreme pentru că ziua următoare avem de făcut peste o mie de chestii și vrem să ne trezim devreme și odihniți. Problema este că ne punem la culcare dar nu ne este somn, nu putem adormi. Și este mai grav dacă se întâmplă câteva nopți la rând sau mai ales după câteva zile în care ne-am dereglat orele de somn.

Este foarte frustrant când stingi toate luminile, te gândești la valurile mării, la cine știe ce locuri relaxante și să nu aibă nici un efect. Mai auzi și gălăgia vecinilor, sunetul ceasului sau cele două mii de gânduri nou din mintea ta.

Ce să faci ca să poți adormi? Haideți să vă împărătșesc câteva trucuri care vă pot ajuta și dacă faceți o rutină din cele de mai jos și vă obișnuiți organismul așa, puteți să adormiți la ora 21-22 și să vă treziți odihnit la ora 6-7 dimineața.

Cum să adormi când nu ți-e somn

Demachiază-te și fă un duș cald

Primul pas spre relaxare este să lași deoparte lucrurile rele ale zilei, praful și transpirația zilei. Un corp curat va fi mult mai calm și se poate relaxa mai ușor. Folosește un gel de duș relaxant, un ulei relaxant, o cremă de corp cu aromă relaxantă. Dacă nu știi cu ce să începi, încearcă produsele de copii Jonhson cu aromă de levănțică (link). Eu le-am folosit o bună perioadă și mi-au plăcut foarte mult. Dacă vrei să folosești produse pentru adulți, trebuie să încerci uleiul hidratant cu extract de marulă de la elmiplant – miroase divin și lasă pielea catifelată imediat. Îl găsiți în supermarket sau dm.

Folosește uleiuri esențiale

Eu folosesc des câteva picături de ulei esențial de lavandă în lampa de aromaterapie sau chiar pe pernă. Ajută foarte mult pentru a adormi repede și pentru un somn liniștit. Am scris aici cum te pot ajuta uleirile esențiale și poți găsi o varietate mare de uleiuri (link aici), cum sunt uleiul esențial de lavandă sau tămâie.

Fă-ți un ceai cald înainte de culcare

Un ceai cald in plante relaxante, precum lavanda, mușețelul, teiul și alte amestecuri speciale pentru relaxare pot face minuni. Băuturile calde relaxează organismul. Evită produsele care conțin cafea sau ceai verde. Găsești aici câteva ceaiuri potrivite (link).

Cum să adormi când nu ți-e somn

Cumpără o carte bună

Un sfat important pentru a adormi devreme este să nu stai cu ochii un calculator sau telefon înainte de culcare. Lumina aparatelor îți vă ține creierul treaz. Oprește aparatele, inclusiv televizorul și eventual pornește o muzică ambientală relaxantă și citește. Citește o carte bună care îți va lua mintea și gândurile de la grijile cotidiene și le v-a duce pe tărâmuri depărtate. Cititul de plăcere este o activitate relaxantă pentru creierul nostru și somnul v-a veni mai repede cu siguranță. Uite aici câteva variante interesante (link).

Ascultă sunetul alb sau gălăgia albă

Așa cum ziceam mai sus, o melodie sau sunete relaxate precum este sunetul ploii sau al focului, valurile mării, sunetul apei curgătoare (sunete albe) te pot ajuta să te relaxezi. Dacă nu ți se potrivește nici una, oprește orice fel de sunet și ascultă sunetul tăcerii. Am creat aici pe youtube o listă întreagă cu astfel de melodi/sunete.

Hipnotizează-te singur

Stinge lumina, oprește orice sunet, întinde-te comfortabil și închide ochii. Imaginează-te că cobori treptele spre un lan cu flori. Cu fiecare treaptă pe care o cobori relaxează-ți o corpul, umerii, picioarele, mâinile, trunchiul, răsuflarea. Vei ajunge să te întinzi relaxat pe pajiștea verde cu flori și vei adormi în voie.

Încearcă paradoxul somnului

Un specialist spunea că în loc să-ți spui ”Trebuie să adorm” sau ”Vreau să adorm” să încerci varianta inversă pentru a obosi creierul. Ține ochii deschiși, pe întuneric și spune-și ”Nu vreau să adorm”. mușchii ochilor vor obosi și creierul v-a face pe dos față de ce ziceai, vei adormi în câteva minute.

Folosește tablete din plante

Știu că este tare la modă și este o metodă simplă, dar hai să nu o folosim decât dacă chiar avem probleme cu somnul și am încercat câteva zile cu metodele de mai sus. Sunt totuși tablete care conțin substanțe naturale din plante care relaxează organismul și creierul nostru cu ajutorul unor subtanțe similare cu cele pe care le secreță creierul nostru (melatonina) sau cu subtanțe care ajută la relaxarea organismului așa cum sunt valeriana, roinița, musețelul și altele. Câteva suplimente în acest scop, găsiți aici. Nu uitați să citiți instrucțiunile înainte să le folosiți și nu uitați să le înghițiți cu 1-2 ore înainte de culcare. Câteva variante sănătoase găsești aici.

Voi ce metode folosiți pentru a adormi mai repede?

Cum să adormi când nu ți-e somn

Follow:
Debora Tentiș

Sunt farmacist cu peste 10 ani experiență și skincare blogger pasionată de îngrijirea pielii. Scriu păreri sincere despre produsele încercate, sfaturi avizate pentru sănătate, sfaturi pentru îngrijirea tenului și idei pentru un stil de viață frumos. Am tenul mixt-gras, fotosensibil, 30+ și sunt din Oradea, România. #farmacistonline

Suntem 313 de abonați care citim blogul, hai și tu!

Distribuie:

1 Comment

  1. 25 iulie 2017 / 18:51

    Foarte utile sfaturi, incep sa le pun in aplicare de azi :)!

Lasă un răspuns