Farmacist 101: Cum să recomanzi tratamentul potrivit pentru arsurile solare

Farmacist 101: Cum să recomanzi tratamentul potrivit pentru arsurile solare

Arsurile solare sunt neplăceri ale momentului destul de întâlnite acum la început de vară și mai ales după un weekend însorit, vin mulți pacienți la farmacie pentru a cere un sfat și un tratament adecvat.

Am văzut tot felul de arsuri, de la simpla înroșire a pielii până la piele ”opărită” și ”bășicată”. Păcat că e greu să strângi în imagini diversele cazuri care intră în farmacie. Așa că, astăzi vreau să vă prezint caracterizarea arsurilor și cum să recomandați tratamentul potrivit pentru fiecare tip de arsură în parte și voi menționa doar produse farmaceutice care se găsesc în toate farmaciile.

Aceste produse sunt doar o recomandare și în practica farmaceutică nu ne vom rezuma doar la atât, ci vom adapta fiecărei nevoi tratamentul adecvat.Ca și idee de bază –  pielea expusă la soare, indiferente de gradul de expunere, este deshidratată, inflamată și poate avea un număr mai mare sau mai mic de celule moarte, prin urmare o vom trata în funcție de aceste necesități.

1. Pentru arsurile ușoare – piele ușor roșiatică prin comparație cu pielea neexpusă la soare. Poți recomanda Bepanthen cremă (link) sau Panthenol forte spray (link) (preferatul meu). Ambele conține panthenol care vor ajuta la refacerea pielii și la o vindecare mai repede. Ele se vor aplica pe pielea curată de două-trei ori pe zi. Se poate recomanda folosirea Apei termale Avene pentru a calma și hidrata pielea.

2. Pentru arsuri medii – când pielea este roșie, iritată, aspră și cu tendințe de pustule (bășicuțe) se poate recomanda Dermazin cremă. Aceasta conține sulfadiazină de argint care este un antiseptic ce acționează prin distrugerea bacteriilor și previne formarea altora, iar uleiul de arahide hidratează și ajută la refacerea țesutului pielii. Dermazin cremă se aplică într-un strat de 2-4 mm grosime, o dată pe zi și se repetă la 24 ore.

Produsul similar românesc este Cicatrol pastă (link) care conține tot sulfadiazină de argint și are o textură mai lejeră de pastă.

3. Pentru arsuri grave – când locul arsurii este o plagă – adică arată ”a carne vie”, se recomandă vizita la medicul specialist – dermatolog sau secția Arși, iar între timp se recomandă dezinfectarea plăgii cu Rivanol sau Betadine soluție, după care se poate pulveriza Oximed spray de 2-4 ori pe zi. O alternativă ar fi Neopreol unguent care conține antibiotic și corticoid cu acțiune antiinflamatoare. După aplicarea spray-ului sau a unguentului, plaga se v-a pansa cu un pansament steril pentru a evita contaminarea. Se v-a deschide pentru curățare și tratament de 2-3 ori pe zi în primele zile.

Ca și recomandare specială, pielea trebuie curățată bine înaintea aplicării oricarui tratament. Pentru curățarea și întreținerea pielii se poate folosi Bioderma Atoderm ulei de duș pentru cazurile când pielea nu este ”opărită” sau Betadine soluție atunci când pielea este serios afectată (aspect de piele opărită).

Ca recomandare de produse cosmetice după expunerea la soare am scris aici un articol și aici am scris ce trebuie să conțină trusa medicală de vacanță (link).
Voi ce produse recomandați pentru arsurile solare?

Abia aștept să citesc părerile și recomandările voastre!

Follow:

Distribuie:

Lasă un răspuns