Ce manuale ai nevoie pentru a fi un bun farmacist?

Ce manuale ai nevoie pentru a fi un bun farmacist?

Dacă încă nu v-ați înscris la Facultatea de farmacie sau sunteți abia la început de drum, e bine să știți că veți avea de citit destul de mult ca să ajungi un farmacist bun.
În acest sens vreau să vă prezint care sunt cele mai importante manuale de care ai nevoie pe timpul facultății dar și după aceea. 

Un sfat pentru cei care sunt deja studenți: Nu vă vindeți și nu vă aruncați manualele din facultate, fie ele și xerox-uri. Vă va ajuta și mai târziu.

Pe lângă manualele de chimie organică, anorganică, microbiologie și alte manuale necesare în primii ani de studenție, prin anul 3 apar manualele care vor fi chiar importante pentru profesia de farmacist, așa că le voi pomenii doar pe acestea.

Începem cu Tehnică farmaceutică, manualul din care veți învăța să faceți diferența dintre comprimate și capsule, dintre soluții și suspensii și unde veți învăța care forma farmaceutică se potrivește unui anume tip de pacient și de ce. Un exemplu este diferența dintre tabletele de diclofenac și supozitoarele cu diclofenac. Veți învăța când să recomandați un spray pentru nas și când e nevoie de un produs sub formă de picături pentru nas. De asemenea veți învăța cât de important este ca un produs să fie steril ți ce înseamnă să fie steril. Tot aici veți învața dacă e bine sau nu să țineți cosmeticele în frigider sau care e temperatura optimă pentru păstrarea lor.
Tehnica farmaceutică a fost preferata mea și de-asta o respect pe doamna profesoară care ma fascina cînd ne explica diferența dintre formele farmaceutice.
Era să uit, tot aici veți afla căt de mult diferă calitatea unui produs cu aceași compoziție de unul care ar trebui să fie la fel, dar nu este pentru că e fabricat de altă companie.

Farmacologia este manualul printre cele mai importante pentru a putea profesa. Din acest manual veți învăța fiecare substanță pentru ce afecțiune este indicată, clasificarea medicamentelor, indicații și contraindicații, beneficii și reacții adverse. Este manualul la care vei revenii de multe ori pe parcursul exercitării profesiei de farmacist, în plus din farmacologie vei avea cele mai multe întrebări la licență. Dacă pleci din țară, tot de farmacologie ai nevoie, dacă faci cercetare sau lucrez în spital, oricum ai nevoie.

Farmacopeea Română este biblia farmacistului. Chiar dacă nu vei mai prepara creme sau soluții după ce termini facultatea, totuși e bine să ai exemplarul tău din Farmacopee. Apropo, dacă ajungi farmacist șef sau dacă îți deschizi farmacie, ți se va cere să o ai în bibliotecă.

Un alt manual sau maibine zis este o agendă, Agenda medicală sau Memomed îți va ușura mult viața când începi să lucrezi în farmacie, dar la fel te va ajuta langă manualul de farmacologie și la fel ai nevoie de ea/el în biblioteca farmaciei în care lucrezi. Oricum ar fi, Memomed-ul este foarte important, te va ajuta enorm să înveți și apoi să fi la curent cu produsele nou apărute.

Pe langă acestea mai poți să ai acasă Manualul Merck unde vei găsi descrierea fiecarei boli cu diagnosticare și tratament; Medicamentele medicului de familie este o carte bunicică care te va ajuta să afli când și cum se administrează cele mai folosite medicamente; Anatomia omului e bine venită oricând.
Mai sunt căteva manuale care te vor ajuta să înțelegi mai bine ce produs să recomanzi unei afecțiuni anume, așa este manualul de Farmacie clinică sau de Cosmetologie.
Legea farmaciei este obligatoriu să o ai acasă și o recitești cel puțin odată pe an când profesezi sau inainte de licență.

Care manuale le ai in bibliotecă dintre cele de mai sus?
Ce manuale mai ai in biblioteca ta?

Pentru a fi la curent cu noutăţile, urmăriţi-mă pe: 
♥ Bloglovin ♥ Facebook ♥ Instagram ♥ Twitter 

Follow:
Debora Tentiș

Sunt farmacist cu peste 10 ani experiență în domeniu și blogger pasionată de produsele pentru îngrijirea pielii. Scriu păreri sincere despre produsele încercate, sfaturi avizate pentru sănătate, sfaturi pentru îngrijirea tenului și recomandări pentru un stil de viață frumos. Tenul meu este mixt-gras, fotosensibil, 30+. Oradea, RO. #farmacistonline

Abonează-te:

Distribuie: