Calitati necesare unui bun farmacist

Calitati necesare unui bun farmacist

Precis v-ați gândit care sunt calitățile necesare unui bun farmacist, unui profesionist în farmacia de comunitate.

În primul rând vreau să prezint diferența dintre farmacia cu circuit închis și
cea cu circuit deschis.

Farmacia numită ”cu circuit închis” este cea care funcționează în cadrul unui spital unde pacientul nu are acces ci doar medicul, iar farmacia ”cu circuit deschis” este cea care funcționează în spații special amenajate unde pacientul are acces și poate interacționa direct cu farmacistul.

Pentru a fi un bun profesionist in farmacia comunitară sau cea cu circuit deschis ai nevoie pe lângă toate cunoștințele tehnice de farmacist, învățate în facultate și câteva aptitudini extra.

1. Cea mai importantă calitate este pasiunea pentru profesie, pentru partea din profesie unde pacientul e subiectul principal.
Ai nevoie de pasiunea aceea specială de a ajuta omul din fața ta.

2. Dacă ai această calitate, a doua îți va fi mult mai ușor de înțeles și de pus în practică. A doua ar fi deschiderea față de pacient. Dacă chiar vrei să ajuți pacientul atunci îl vei întreba, vei afla care este dorința lui exactă sau care este problema exactă și ce metodă de tratament preferă, acolo unde sunt mai multe variante.

Un exemplu ar fi: pacientul are nevoie de ceva pentru tuse. Nu-l servești doar cu un produs care și-e primul la îndemână, ci îi adresezi diverse întrebări pentru a afla starea exactă a pacientului și ce formă de tratament preferă din cele disponibile.

3. Răbdarea și înțelegerea sunt alte calități necesare unui bun farmacist. E nevoie de răbdare pentru a afla care este dorința sau nevoia exactă a pacientului, în special la pacienții în vârstă dar și la unii tineri. Ai nevoie de înțelegere pentru a trata cu cea mai mare seriozitatea problema pacientului din fața ta, fără să râzi de el, fără să-l iei la mișto, adică, trebuie să te pui în pielea lui.

4. Trebuie să fi la curent cu toate noutățile din domeniul farmaceutic: produse nou apărute, produse din reclame, forme farmaceutice noi, noi recomandări sau noi atenționări cu privire la administrarea unor medicamente sau suplimente.

5. Vaste cunoștințe farmaceutice. Chiar dacă mai sus mă refeream la calitățile necesare înafară de cunoștințele necesare profesiei, totuși n-am putut să închei acest articol fără să le amintesc. Pentru a fi un bun farmacist trebuie să știi totul despre farmacologie, tehnica farmaceutica, farmacie clinică, boli și simptome și multe altele.

6. Un ultim punct la fel de important, trebuie știut legea farmaciei și toate celelalte legi sau compectări la legile din domeniul farma, precum și Regulile de bună practică farmaceutică. Trebuie știute ca pe ”Tatal nostru” pentru a putea fi rspectate în practica farmaceutică.

Ți-a fost util acest articol?
Ce te-ar mai interesa în acest domeniu?

Follow:

Distribuie:

Lasă un răspuns