Ce este zona Zoster?

Ce este zona Zoster?

Zona Zoster reprezintă o boală infecto-contagioasă determinată de infecţia cu virusul varicelo-zosterian. prima infecţie cu acest virus apare sub formă de varicelă, atât la copii, cât şi la adulţi, boala fiind cunoscută în popor drept vărsat de vânt. Fiind un virus de tip herpetic, chiar dacă, în principiu, căpătăm imunitate la virusul varicelei şi nu mai facem boala, virusul rămâne în stare latentă în organism, putându-se reactiva la persoanele imuno-deprimate şi provocând, astfel, zona Zoster.

După varicelă, virusul rămâne instalat în ţesutul nervos, adesea la nivelul măduvei, mai rar la nivel cranian, iar în anumite situaţiide stres puternic, efort fizic foarte intens sau scădere drastică a imunităţii virusul recidivează sub forma zonei Zoster.

În zona unde urmează să apară erupţia pacientul simte o durere care precede cu câteva zile bubiţele propriu-zise. Durerea este acută, sâcâietoare, ca nişte ace. Pot apărea şi mâncărimi, febră, dureri de cap şi alte tulburări, inlcusiv psihice, date de disconfort. Ulterior apare erupţia clară, cu vezicule pline cu un ghid gălbui care apoi se sparg şi formează o crustă care se desprinde de mai multe ori, până la vindecare.

Bubiţele şi durerea apare, în general, la nivelul unei zone costale, dar nu este o regulă.

In imaginea alăturată se pot vedea toate zonele în care poare erupte virusul zosterian.

Reţineţi! Nu există tratament de vindecare, ci doar de ameliorare, boala evoluând în ritmul său propriu. Se folosesc antivirale specificepentru virusurile herpetice, ceaiuri care îmbunătăţesc imunitatea, analgezice pentru atenuarea durerilor şi tamponări cu betadină pentru a evita infectarea, iar pentru a reduce din senzaţia de mîncărime se poate folosi Mixtură mentolată sau Mixtură Margareta disponibilă în farmaciile înscrise în programul Vivat.

Există vaccinuri care se pot administra pentru a evita erupţia varicelei, dar acestea nu te scutesc de apariţia zonei Zoster.

Multă sănătate!

Dacă ţi-a plăcut acest articol, nu ezita să dai Like sau +1.

Follow:

Distribuie:

4 Comments

  1. 9 august 2014 / 22:18

    Asa e, ai dreptate. 🙂 M-a surprins faptul ca printre cititorii de bloguri si presa online sunt asa putine persoane care stiu de Vivat…. Noapte buna!

  2. 9 august 2014 / 22:13

    Oki, ma bucur mult ca te-a inspirat. E un program despre care chiar merita sa scriem.

  3. 9 august 2014 / 22:13

    Urmeaza o postare despre programul Vivat, despre care am citit la tine pe blog 🙂

Lasă un răspuns