Noutăți în sistemul de sănătate în 2014

Noutăți în sistemul de sănătate în 2014

Reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat schimbările care vor avea loc în anul 2014:

1. Cardurile de sănătate
Anul 2014 este anul promis de autorități pentru finalizarea cardului de sănătate, urmând ca până la finele anului viitor, toți pacienții majori să-l primească acasă prin poştă.

Cardurile naționale de sănătate vor fi valabile doar pe teritoriul țării noastre și nu înlocuiește cardul european de sănătate.

Cardrile naționale de sănătate vor putea cuprinde date despre pacient cum sunt: numele, data si locul nașterii, codul numeric personal şi codul unic de identificare, statutul de asigurat, persoana de contact în caz de urgență, consimțământul pentru donarea de organe, grupa sanguină şi alte date medicale cum sunt alergii, vaccinuri, intervenții chirurgicale. Exceptând numele și prenumele pacientului, CNP-ul și CID-ul, toate informațiile vor fi încărcate doar cu acordul pafientului.


Cardul național de sănătate va înlocui adeverință de asigurat pentru salariați și cuponul de pensii pentru pensionari.

2. Dosarul electronic de sănătate

În mod normal, zicem noi, dacă vor exita carduri de sănătate va fi nevoie și de o bază de date electronică. Oficialii CNAS au promis că in 2014 va fi funcțional și dosarul electronic al pacienului. Astfel, acest dosar va conține date necesare în caz de urgență și va putea fi accesat și de medicii specialiști și de cei de familie, fiind mult mai ușor si mai rapid de folosit și de actualizat.

3. Legea malpraxixului

În 2014 intră în vigoare legea malpraxixului prin care sesizările vor fi soluționate pe cale amiabilă în cel mult 6 luni cu despăgubiri exacte pentru pacienții mutilați sau decedați în urma unei erori medicale.

Multă sănătate!

Follow:

Distribuie:

Lasă un răspuns